Pod koniec ubiegłego roku pisaliśmy o kilkunastu poważnych zdarzeniach drogowych do jakich doszło na ul. Dzierżona znajdującej się na Trynku. Najczęściej były to niebezpieczne stłuczki, które miały miejsce na newralgicznym skrzyżowaniu z ul. Fornalskiej. Sytuacja stała się na tyle poważna, że Rada Osiedla Trynek postanowiła zorganizować w styczniu br. spotkanie mieszkańców z przedstawicielami policji, straży miejskiej oraz Zarządu Dróg Miejskich.

W konsultacjach, które odbyły się 16 stycznia, wzięło udział ponad 50 mieszkańców. Przedstawiciele ZDM byli nieobecni. – Istnieje wiele różnych propozycji rozwiązania zaistniałego problemu, jednak nie chcemy żeby stały się one uciążliwymi dla samych mieszkańców. Z tego powodu zorganizowaliśmy spotkanie. – wyjaśniał Łukasz Chmielewski, przewodniczący zarządu osiedla Trynek.chmielewski gliwice
Po licznych wypowiedziach mieszkańców i długiej dyskusji wypracowano kilka najważniejszych postulatów, które przekazano Zarządowi Dróg. To między innymi pomysł podniesienia nawierzchni jezdni na skrzyżowaniu, który wymusi obniżenie prędkości, zainstalowanie sygnalizacji aktywnej, która będzie uruchamiała się w momencie wykrycia pojazdu przez odpowiednie czujniki oraz instalacja słupków na chodnikach w obrębie skrzyżowania, uniemożliwiających parkowanie aut w tym miejscu. Policjanci zobowiązali się przed mieszkańcami, że do tego czasu zwrócą szczególną uwagę na nieprawidłowo parkowane pojazdy na ulicy Dzierżona.policja gliwice
Zarząd Dróg Miejskich ustosunkował się do postulatów Rady Osiedla Trynek, w oficjalnym piśmie m.in. czytamy  – W 2010 roku dokonał kapitalnego remontu ulicy Dzierżona w Gliwicach. W ramach remontu została wymieniona nawierzchnia ulicy oraz chodniki. Obecnie stan nawierzchni ulicy Dzierżona ocenia się, jako dobry niewymagający naprawy. – informuje Grzegorz Wieczorek, z-ca dyrektora ZDM. Z oficjalnej odpowiedzi wyraźnie wynika, że na razie na podniesienie tarczy skrzyżowania nie ma co liczyć, pomysł ewentualnie zostanie rozpatrzony przy okazji kolejnego remontu ulicy.

W marcu br. ZDM zamierza przeprowadzić ocenę zasadności sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulic Fornalskiej/Dzierżona. –Dodatkowo informujemy, iż po wykonaniu ww. analizy tutejszy Zarząd zdecyduje o rozpoczęciu działań związanych z budową sygnalizacji świetlnej. – wyjaśnia Wieczorek

5 KOMENTARZE

1. dlatego piszę o naprzemiennych wyspach przykrawężnikowych, przy takim rozwiązaniu nie da się szybko jechać, chyba że się chce urwać wszystkie koła na pierwszej wyspie

2. jeden kierunek nie rozwiąże sprawy dalej będą szaleć przy jednym kierunku tym bardziej. a jeżeli chodzi o to skrzyżowanie to jest tam bardzo kiepski wyjazd i widoczność bardzo ograniczona.